Kombinirana vježba za vodiče na Lisci, 30.6.2018., najava


SPV Zagorje poziva svoje članove na vježbu stanice, koja će se održati na terenima Lisce (Zasavlje, Slovenija) 30. lipnja 2018. Teme vježbe su vođenje, orijentacija i kretanje po zahtjevnim planinarskim putevima. U sklopu vježbe održat će se i prezentacija kretanja po vrlo zahtjevnim planinarskim putevima (feratama) u kojoj će sudionici biti upoznati s opremom potrebnom za kretanje po tim putevima, njenom upotrebom, te tehnikom kretanja i korisnim savjetima za lakše svladavanje te vrste puteva.

Zainteresirani mogu i proći Zavarovano pot na Liscu (feratu), te tako poboljšati svoja znanja s tog područja. Za kretanje po ferati potrebni su penjački pojas, komplet za samoosiguranje, kaciga, pupkovina i rukavice. FERATU SVATKO PENJE NA VLASTITU ODGOVORNOST! Ferata se sastoji od tri zasebna dijela različitih težina i svaki od njih se može zaobići zahtjevnim planinarskim putem ( ako sudionik procijeni da je ta dionica preteška za njega).
Svaki vodič, sudionik vježbe, treba pronaći podatke o Zavarovanoj poti na Liscu i napraviti plan izleta za grupu od 15 planinara s polaskom iz sjedišta domicilnog društva, odabrati prevozno sredstvo i trasu dolaska na ishodište izleta, te trasu puta do doma na Lisci i trsu povratka na ishodište preko Svetog Jošta. Potrebno je naći i rezervnu trasu povratka s izleta, jer se predviđa zatvaranje lokalne ceste kojom smo došli.
Sastanak sudionoka je u subotu, 30.06.2018. na parkiralištu u Kumrovcu. Uz obaveznu vodičku opremu potrebno je uzeti i opremu za penjanje po feratama. (Stjepan Posavec)