Sigurno u planine – održana vježba SPV Zagorje na Piclju


U nedjelju 29. travnja 2018. kod planinarskog doma Picelj održana je proljetna vježba SPV Zagorje. Na Piclju se održavao prvi dio tečaja za vodiče A standarda, pa nam je u suradnji sa Potkomisijom za koordinaciju rada stanica, za ovu vježbu osiguran „slobodan“ instruktorski kadar Komisije za vodiče HPS-a.

Prvo se krenulo sa orijentacijom. Podijeljeni su nam isječci Hrvatske osnovne karte obližnjeg terena sa 10 kontrolnih točaka koje je prvo trebalo pronaći i ucrtati na karti prema zadanim azimutima i udaljenostima počevši od planinarske kuće. Potom je koristeći se zemljovidom i kompasom, trebalo pronaći najlakši prilaz do svih kontrolnih točki na terenu. Naviknuti na topografske i planinarske karte, HOK karta je u početku predstavljala mali problem, a potvrdilo nam se to i na terenu kada smo, zbog manje udaljenosti između dvije točke, radije se kretali prema određenom azimutu (pa i po šikari) nego tražeći okolne poljske i šumske puteve za koje nismo bili sigurni da li postoje u prirodi. Obje naše ekipe su uspješno pronašle sve kontrolne točke i savladale prvi zadatak. Iz vježbe smo zaključili da je u praktičnoj primjeni, uz planinarske karte koje redovno koristimo, dobro koristiti i druge vrste karti koje su detaljnije, no potrebno ih je znati „pročitati“, a što se može jedino vježbanjem.

Nastavili smo sa izradom improviziranog nosila koje je ocijenio „dovoljno čvrstim“, a nakon toga je uslijedila praktična vježba prilaza unesrećenom i njegova prvog pregleda sa okretanjem u bočni položaj.

Nakon stanke je uslijedila vježba izrade gelendera, što nama iskusnim vodičima nije predstavljalo neki problem sve do kontrole kada su uočene neke pogreške. Ukazano nam je na poboljšanja u primjeni pravila kod korištenja gurtni i zamki na među osiguranjima, pravilnom ukopčavanju karabinera, te izradi škripca.

Pred sam kraj vježbe, ponovili smo čvorove koje planinari i vodiči trebaju poznavati, nakon čega je uslijedila analiza današnje vježbe i dogovori za daljnje akcije vođenja.

Zahvaljujemo se domaćinu PD Zagorske steze koji nam je ustupio dom za vježbu te instruktorima Stjepanu Posavec, Eugenu Zobaj, Karoline Supine Vrabec i Željku Avdagić koji su nam prenosili svoja znanja.

SPV Zagorje se ove godine natjecao na natječajima za dobivanje financijskih potpora iz javnih izvora. Kroz osmišljeni projekt „Sigurno u planine“, Krapinsko-zagorska županija, Grad Pregrada i Grad Zlatar su stanici dodijelili 12.000,00 kn. Osnovi cilj projekta je osnažiti vizualni identitet vodičke službe i planinarskih vodiča na planinarskim pohodima i izletima povezivanjem planinarska društva unutar Zagorja, te osposobiti vodiče s područja rada Stanice da bez problema vode planinarske izlete pri čemu će promovirati kretanje i planinarenje kao aktivni načina provođenja slobodnog vremena u svrhu održavanja zdravlja. Iz sredstva projekta su nabavljena 2 kompleta radio uređaja, koji su ovom prilikom predani na korištenje vodičima PD Zagorske steze kako bi ih koristili u akcijama planinarskog vođenja.

(Davor Rogina)