SPV Zagorje pruža pomoć u organizaciji Opće planinarske škole 

 

HPD Cesargrad iz Klanjca je 20.3.2019. godine započeo sa održavanjem Opće planinarske škole kojem je pristupilo 30-ak članova društva, a prvo odrađene teme su bile Povijest planinarstva i Planinarska organizacija.

 

Već u nedjelju 24.3.2019. godine u sklopu Opće planinarske škole organiziralo 1. planinarski izlet OPŠ na Klek kojem su uz polaznike škole prisustvovali i ostali članovi društva. Prije toga posjetili smo Alpinističku zbirku i ostale postave Zavičajnog muzeja u Ogulinu i Đulin ponor. Poslužilo nas je prekrasno sunčano vrijeme, a sam uspon na stijenu vrha Kleka otežavao je zaostali snijeg, te mokre i sklizave stijene. Predavanja i planinaske izlete vode planinarski vodiči iz naše SPV Zagorje.

_______________________________________________________________________________________________

Ispit za vodiče na Piclju, 3/4.11.2018.

Komisija za vodiče je 3. i 4.11.2018. godine na Piclju provela ispit za planinarske vodiče "A" standarda kojem je pristupilo 30-ak vodiča pripravnika. U subotu je održana ispitna tura stazama i puteljcima oko Piclja, gdje su budući vodiči naizmjence vodili svoje grupe, a popodne je uslijedilo kretanje uz kartu i pronalaženje zadanih kontrolnih točki, te pisana provjera planinarsko-vodičkog znanja.


U nedjelju se nastavilo sa praktičnim provjerama znanja iz područja korištenja planinarske opreme, čvorova, izrade improviziranog gelendera, orijentacije, te prve pomoći i spašavanja.


Nakon ocijene svih kandidata, šestero naših pripravnika uspješno je položilo ispit za planinarske vodiče "A" standarda, i to:
Bruno Benger i Tomica Forko iz PD Zagorskih steza, Tomislav Brlečić i Igor Krajnik iz HPD Pusti Lobor, Hrvoje Dolenec iz PD Stubičan, te Željko Žugec iz HPD Gradina. Zaželimo im puno uspjeha u budućem radu.


Dvodnevni ispit je provodila instruktorska ekipa KzV u sastavu Karoline Supina Vrabec, Alan Čaplar, Željko Avdagić, Eugen Zobaj i Stjepan Posavec uz pomoć instruktorskih kandidata. Domaćini i logistiku pružili su planinari iz PD Zagorskih steza Zabok.

 

Foto: facebook Dubravko Costa Balent i dr.

SPV ZAGORJE NA LISCI (SLO)

SPV Zagorje je održala u subotu 30.6.,2018. Vježbu na terenima Lisce u slovenskom Zasavju. Teme vježbe su bile vođenje grupe, orijentacija (s naglaskom na snalaženje u planinarskim područjima u kojima nismo bili, ali su dobro označena i o njima se može naći mnogo podataka na internetu), te kretanje po zahtjevnim planinarskim putevima. Vježbi je prisustvovalo šest članova stanice.

Sastali smo se u Kumrovcu i s dva automobila u 8:00 krenuli preko Sevnice do naše polazne točke, parkirališta iznad Cirja. Otuda na Liscu vodi nekoliko planinarskih puteva, jedan vrlo zahtjevan (ferata), a uz njega i zahtjevan planinarski put. Prvi zadatak je bio od ishodišta krenuti Pastirčkovom poti do mjesta gdje se od nje odvajaju zahtjevan i vrlo zahtjevan put na Liscu. Tu je sudionicima demonstrirana oprema za kretanje po vrlo zahtjevnim putevima (penjački pojas, komplet za samoosiguranje, kaciga), njezina upotreba (pravilno ukapčanje na sajlu, izbjegavanje uplitanja krakova  Y kompleta) te par „trikova za lakše kretanje po takvim putevima (pogled unaprijed i planiranje nekoliko slijedećih koraka, izbjegavanje zaplitanja Y kompleta među noge i sl.). Umjesto kretanja po zahtjevnom pl. putu, većina sudionika je željela ispenjati feratu, pa smo taj dio odradili kao grupa na izletu, jer svi sudionici imaju iskustva  s kretanjem po takvim putevima. Ferata ima tri dionice različitih težina (prva  B/C, druga A/B, treća D/E) i svaka od njih se može proći samostalno ili zaobići po zahtjevnom putu. Prvu i drugu dionicu je prošlo šest sudionika, a treću četiri. Nakon kraćeg odmora na pl. domu, slijedi uspon na vrh Lisce (pronalaženje trase), na vrhu orijentacija u prostoru i prepoznavanje planina koje vidimo, pa uz pomoć karte spust markiranom stazom do crkvice Sv. Jošta. Otuda se trebalo vratiti na ishodište, prvo markiranom stazom, a onda nemarkiranom ( ali dobro uhodanom i dobro vidljivom) prečicom do naših automobila.

Mislim da je vježba bila uspješna – sudionicima se svidio koncept vježbe i izbor lokacije (dotad nitko od njih nije bio na Lisci, ali je smatraju poželjnom destinacijom za društvene izlete). Vježba je pokazala i neke nedostatke rada vodiča, pa je stoga potrebno raditi na stalnom usavršavanju vodiča, a naročito na tome kako trebaju usvajati nova  i provoditi stečena znanja, te kako trebaju raditi na ispravljanju krivo stečenih navika. Potrebno je da se (neki od njih) nametnu grupi kao autoriteti.

 

U Policama, 3.7.2018.                                                           Stjepan Posavec, vodič HPS-a

 

Održan tečaj za vodiče na Picelju kod Zaboka

preuzeto sa www.hps.hr

U dva vikenda - 16. i 17. ožujka te 23. i 24. ožujka - u planinarskoj kući Picelj kod Zaboka i terenima oko nje izveden je tečaj za vodiče A standarda. Tečaj je organizirala Komisija za vodiče HPS-a, a sudjelovalo je 29 polaznika iz 15 planinarskih društava i klubova. Među ostalima, na tečaju je sudjelovala skupina polaznika s područja djelovanja SPV Split i SPV Dubrovnik.

Propisani program tečaja proveden je u cijelosti, a u sklopu tečaja organizirano je i izvedeno sedam vrlo uspješnih terenskih vježbi i nekoliko praktičnih radionica. Zahvaljujući velikoj zainteresiranosti i marljivosti tečajaca te požrtvovnosti instruktorskog tima sve vježbe izvedene su na iznimno visokoj razini, a završna kombinirana vježba koja je obuhvaćala vođenje, orijentaciju, izradu rukohvata, komunikaciju vodiča i skupine, organizaciju spašavanja, prvu pomoć i transport stradalih planinara bila je veoma sadržajna i poučna.

Novi vodiči pripravnici pristupit će matičnim stanicama vodiča te se u idućim mjesecima kroz vježbe stanica i osobni rad usavršiti stečena znanja i vještine koje su stekli na tečaju.

Kapacitet tečaja je bio popunjen mjesec dana prije početka tečaja, a tridesetak zainteresiranih kandidata nije moglo biti primljeno te su upućeni na iduće tečaje.

Za potrebe tečaja izrađena je nova orijentacijska karta mjerila 1:4000, koja se pokazala vrlo upotrebljivom za rad na terenu.

Slika 1 od 8.Slika 2 od 8.Slika 3 od 8.Slika 4 od 8.Slika 5 od 8.Slika 6 od 8.Slika 7 od 8.Slika 8 od 8.

Održana vježba SPV Zagorje na Kunagori

Dana 27. i 28.10.2018. godine kod Planinarske kuće na Kunagori održane su dvodnevne radionica i vježbe  vodiča i pripravnika SPV Zagorje.

Vježbama i radionicama u subotu se odazvalo dvanaestero vodiča/pripravnika koji su pod nadzorom instruktorice Ane Mikulec ponavljali i uvježbavali  čvorove koje koriste vodiči, a zatim je slijedila izrada improviziranog gelendera.

Nastavljeno je sa radionicom korištenja karte i kompasa. Dane su smjernice za određivanje stajne točke, izračun udaljenosti između dva objekta, izrada profila terena s odabir najpovoljnijeg puta za vođenje grupe planinara,  te izrada orijentacijskog poligona s četiri kontrolne točke.  Naravno, po izračunu i izmjeru, kontrolne točke su  ucrtane na pripremljene zemljovide, nakon čega su prisutni te točke pronalazili na terenu u prirodi i svi se uspješno vratili do planinarskog doma. Odrađena je i radionica predstavljanja vodiča grupi neposredno prije vođenja grupe, uz korištenje razglasa, a gdje su svi vodiči bili više nego odlični u tome. Na kraju smo zaključili da bi isto trebalo uvijek primjenjivati u praksi, isto kao i izradi izvještaja o vođenju grupe.

U popodnevnim satima je uz pomoć Crvenog križa grada Pregrade i dr. med. Dijane Dečman nastavljeno sa vježbama prve pomoći – postupcima kod nesreća s kojima se mogu susresti planinari. Naglašena je važnosti provjere sigurnosti za sebe i unesrećenog, utvrđivanja stanja unesrećenog, poziv ekipe HMP ili HGSS-a, te briga o stanju unesrećenog do dolaska spašavatelja. Praktično nam je demonstrirana provjera otvorenosti dišnog puta, disanja, stavljanja osobe u bočni položaj, gušenja stranim tijelom, zaustavljanja krvarenja, postupak imobilizacije kod prijeloma, ugriza životinja i dr., a koje postupke smo i sami uvježbavali uz korištenje trokutne marame, zavoja i druge opreme koju planinari nose sa sobom.

Sa vježbom prve pomoći je nastavljeno i u nedjelju ujutro kada su svi imali priliku isprobati postupak oživljavanja unesrećenog. Uslijedila je kombinirana vježba u vođenju grupe, orijentacije - kretanja po terenu uz zadane kontrolne točke, te pružanju pomoći unesrećenom. Petnaestak vodiča je podijeljeno u tri grupe, a njima su priključeni planinari domaćeg planinarskog društva HPD Kunagora. Uz dr. Dečman, vježbu su pratili instruktori Eugen Zobaj i Željko Avdagić.

Određeni su glavni vodiči i članovi njihovih grupa, nakon čega su vodičima podijeljeni zemljovidi i upute s kontrolnim točkama koje trebaju obići, a koje je obuhvatilo kretanje po obilježenim i neobilježenim planinarskim stazama, te djelomice i šumskom stazom koja nije ucrtana u zemljovid.

Krenulo se od predstavljanja vodiča grupi, dobivanja obavijesti sa terena da je jedan od članova grupe odlutao pa se započelo sa mjerama traganja, a prilikom prolaska po terenu neki od planinara su povrijeđeni zbog čega ime je trebalo pružiti prvu pomoć.

Vježba se pokazala uspješnom jer su svi sudionici, uz neposrednu edukaciju bili u prilici svoja znanja i iskustva primijeniti u stvarnoj situaciji na terenu, u planini gdje vodiči djeluju. Pokazale su se i neke slabosti na koje su nam ukazali instruktori Avdagić i Zobaj na završnoj analizi, te nam ukazali na potrebu češćih vježbi i druženja vodiča.

Zahvaljujemo se HPD Kunagora Pregrada na ustupljenom prostoru planinarskog doma, Crvenom križu grada Pregrada i dr. Dijani Dečman na dvodnevnoj edukaciji prve pomoći, te vodičima instruktorima iz SPV Zagreb Željku Avdagiću i Eugenu Zobaju na pružanju pomoći u provedbi vježbe.