SPV ZAGORJE NA LISCI (SLO)

SPV Zagorje je održala u subotu 30.6.,2018. Vježbu na terenima Lisce u slovenskom Zasavju. Teme vježbe su bile vođenje grupe, orijentacija (s naglaskom na snalaženje u planinarskim područjima u kojima nismo bili, ali su dobro označena i o njima se može naći mnogo podataka na internetu), te kretanje po zahtjevnim planinarskim putevima. Vježbi je prisustvovalo šest članova stanice.

Sastali smo se u Kumrovcu i s dva automobila u 8:00 krenuli preko Sevnice do naše polazne točke, parkirališta iznad Cirja. Otuda na Liscu vodi nekoliko planinarskih puteva, jedan vrlo zahtjevan (ferata), a uz njega i zahtjevan planinarski put. Prvi zadatak je bio od ishodišta krenuti Pastirčkovom poti do mjesta gdje se od nje odvajaju zahtjevan i vrlo zahtjevan put na Liscu. Tu je sudionicima demonstrirana oprema za kretanje po vrlo zahtjevnim putevima (penjački pojas, komplet za samoosiguranje, kaciga), njezina upotreba (pravilno ukapčanje na sajlu, izbjegavanje uplitanja krakova  Y kompleta) te par „trikova za lakše kretanje po takvim putevima (pogled unaprijed i planiranje nekoliko slijedećih koraka, izbjegavanje zaplitanja Y kompleta među noge i sl.). Umjesto kretanja po zahtjevnom pl. putu, većina sudionika je željela ispenjati feratu, pa smo taj dio odradili kao grupa na izletu, jer svi sudionici imaju iskustva  s kretanjem po takvim putevima. Ferata ima tri dionice različitih težina (prva  B/C, druga A/B, treća D/E) i svaka od njih se može proći samostalno ili zaobići po zahtjevnom putu. Prvu i drugu dionicu je prošlo šest sudionika, a treću četiri. Nakon kraćeg odmora na pl. domu, slijedi uspon na vrh Lisce (pronalaženje trase), na vrhu orijentacija u prostoru i prepoznavanje planina koje vidimo, pa uz pomoć karte spust markiranom stazom do crkvice Sv. Jošta. Otuda se trebalo vratiti na ishodište, prvo markiranom stazom, a onda nemarkiranom ( ali dobro uhodanom i dobro vidljivom) prečicom do naših automobila.

Mislim da je vježba bila uspješna – sudionicima se svidio koncept vježbe i izbor lokacije (dotad nitko od njih nije bio na Lisci, ali je smatraju poželjnom destinacijom za društvene izlete). Vježba je pokazala i neke nedostatke rada vodiča, pa je stoga potrebno raditi na stalnom usavršavanju vodiča, a naročito na tome kako trebaju usvajati nova  i provoditi stečena znanja, te kako trebaju raditi na ispravljanju krivo stečenih navika. Potrebno je da se (neki od njih) nametnu grupi kao autoriteti.

 

U Policama, 3.7.2018.                                                           Stjepan Posavec, vodič HPS-a