SPV Zagorje održalo vježbu vodiča kod Gornjeg Grada

 Dana 30.6.2019. godine Stanica planinarskih vodiča Zagorje je održala vježbu za vodiče u susjednoj Sloveniji na predvorju  Savinjskih Alpa nedaleko Gornjeg Grada s usponom na vrhove Lepenatka (1.425 m) i Veliki Rogatec (1.557 m).

Vježba je provedena u stvarnim uvjetima na planini, a prije same vježbe, vodiči su za potrebe izvođenja vježbe pripremili najave jednodnevnog izleta na djelomično zahtjevnom terenu za vođenje grupe planinara iz svojeg matičnog društva, pri čemu su trebali razraditi sve detalje izleta od samog opisa, načina prijave sudionika, prijevoza, troškova, prehrane, potrebne opreme i drugo.

Vježbi se odazvalo 14 vodiča i 7 planinara koji su pod nadzorom instruktora Stjepana Posavca sa vježbom vođenja grupe započeli od crkve Svetog Lenarta, na način da su određeni timovi planinarskih vodiča, a nakon čega su dobili zadaću da timovi vodiča vodi grupu na jednoj od zadanih dionica puta, potom vođenje preuzima drugi, treći te četvrti tim.

Nakon pronalaska početne točke, uslijedio je uspon istočnim grebenom na vrh Lepenatku. Sa vrha se širio lijep pogled na Kamniško Savinjske Alpe, vrhove Ojstricu, Planjavu, Raduhu, Golte, Meninu planinu i druge vrhove, a posebno nam se dojmio Veliki Rogatec koji je bio neposredno pred nama i naš sljedeći cilj.

Uslijedio je silazak na sedlo Kal, a potom uspon na Veliki Rogatec po zahtjevnom planinarskom putu. Uspon je zahtijevao stalnu koncentraciju i penjanje u „tri čvrste točke“. Neki su se po prvi puta susretali sa ovako zahtjevnim planinarenjem, pa je kod pojedinaca uočena nesigurnost i vrtoglavica (samo za potrebe vježbe), tako da im je tim koji je vodio grupu pružio potrebnu potporu i pomoć, posebice manje iskusnim planinarima koji su sudjelovali na vježbi.

Silazak sa Velikog Rogaca prema Zgornejm Špehu i Svetom Lenartu je bio manje zahtjevan, pa smo za potrebe vježbe zbrinuli ozljede jednog od unesrećenog planinara. Uslijedila je okrijepe na izvoru kod kapelice, te analiza održane vježbe u kojoj su sudjelovali svi te razmijenili svoja iskustva.

Analizom vježbe smo potvrdili ranije poznato pravilo da se vodič za svaki izlet koji planira treba dobro pripremiti, posebice kada odlaze u nova područja, da prikupljene podatke iz javnih izvora treba dodatno provjeriti, da predviđenu satnicu hoda treba uzeti sa rezervom te obavezno predvidjeti dodatno vrijeme jer se prelazak zahtjevnim terenima značajno oduži. Poželjno je da vodiči prije vođenja grupe na zahtjevne terene i sami obiđu te dionice kako bi upoznali njihove specifičnosti.

Troškovi odlaska i povratka su svim sudionicima vježbe pokriveni iz sredstava projekta „Sigurno u planine - 2019“ koji je sufinanciran sredstvima Krapinsko-zagorske županije, te gradova Pregrada i Zlatar.