Vodička služba Hrvatskog planinarskog saveza je stručno osposobljena i dobrovoljno organizirana planinarska služba za sigurno vođenje članova osnovnih planinarskih udruga po planinama u zemlji i inozemstvu u svim godišnjim dobima.
Rad Vodičke službe HPS-a organiziran je u Komisiji za vodiče, a provodi se kroz rad Stanica planinarskih vodiča koje se osnivaju kao udruge građana za određeno područje.

Za područje Krapinsko-zagorske županije djeluje Stanica planinarskih vodiča Zagorje, osnovana 2013. godine.


Vodička služba HPS-a nositelj je međunarodne licence, odnosno akreditiranih standarda UIAA (Međunarodne federacije za alpinizam i planinarstvo).

Ciljevi Vodičke službe HPS-a su organizirano i sigurno vođenje planinara u planine te razvijanje i unaprjeđenje vodičke djelatnosti.

Rad Vodičke službe HPS-a ostvaruje se putem aktivnosti stanica, vodičke aktivnosti u osnovnim planinarskim udrugama – planinarskim društvima.

Rad u Vodičkoj službi HPS-a je dragovoljan društveni rad koji se obavlja u skladu s načelima javnosti, kolegijalnosti, odgovornosti, informiranosti, reizbornosti i demokratskog odlučivanja. Javnost rada ostvaruje se dostupnošću odluka tijela.

 

Prilozi - preuzimanje
Download this file (Pravilnik Komisije za vodiče HPS-a.pdf)Pravilnik Komisije za vodiče[ ]