Planinarski vodiči planinari, članovi temeljnih planinarskih udruga (društva/klubova) koji su  stručno osposobljeni za vođenje članova planinarskih izleta u svim godišnjim dobima u zemlji i inozemstvu u skladu sa važećom licencom.

Osposobljavanje članova provodi se putem tečaja u Vodičkoj službi HPS-a te putem specijalističkih predavanja i vježbi za odgovarajuću razinu osposobljenosti.

Tečaji u Vodičkoj službi HPS-a su:
Tečaj za vođenje na ljetno planinarenje (A) je namijenjen planinarima koji već vladaju svim znanjima i vještinama nužnima za sigurno kretanje po terenima A standarda te žele svoje vještine i znanja nadograditi vodičkim elementima u uvjetima A standarda. Tečaj kandidatima pruža vještine i znanja potrebne za sigurno vođenje na ljetno planinarenje, a provodi se tijekom 2 ili tri vikenda u planini.


Tečaj za vođenje na zimsko planinarenje i kretanje na krpljama (B) provodi se pet dana u cjelini ili najmanje četiri vikenda. Tečaj je namijenjen planinarima koji već vladaju svim znanjima i vještinama nužnima za sigurno kretanje po terenima A i B standarda te žele svoje vještine i znanja nadograditi vodičkim elementima u uvjetima B standarda. Tečaj kandidatima pruža vještine i znanja potrebne za sigurno vođenje na zimsko planinarenje, a u kombinaciji s edukacijama namjenjenima kretanju po ledenjacima, za vođenje i na takvim terenima.


Tečaj za vođenje na sportsko penjanje (C) provodi se dva dana tijekom jednog vikenda. Tečaj je namijenjen penjačima koji već vladaju svim znanjima i vještinama nužnima za sigurno penjanje kratkih i dugih sportskih smjerova te žele svoje vještine i znanja nadograditi vodičkim elementima u uvjetima C standarda. Tečaj treba kandidatima pružiti vještine i znanja potrebne za sigurno vođenje na sportsko penjanje.


Tečaj za vođenje na stijensko penjanje (D) provodi se dva dana tijekom jednog vikenda. Tečaj je namijenjen penjačima koji već vladaju svim znanjima i vještinama nužnima za sigurno penjanje neopremljenih smjerova u suhoj stijeni te žele svoje vještine i znanja nadograditi vodičkim elementima u uvjetima D standarda. Tečaj kandidatima pružavještine i znanja potrebne za sigurno vođenje na stijensko penjanje.


Tečaj za vođenje na ledno penjanje (E) provodi se dva dana. Tečaj je namijenjen penjačima koji već vladaju svim znanjima i vještinama nužnima za sigurno penjanje zaleđenih slapova te žele svoje vještine i znanja nadograditi vodičkim elementima u uvjetima E standarda. Tečaj kandidatima pruža vještine i znanja potrebne za sigurno vođenje na ledno penjanje.


Tečaj za vođenje na alpinizam (F) provodi se tri dana. Tečaj je namijenjen alpinistima koji već vladaju svim znanjima i vještinama nužnima za sigurno kretanje terenom F standarda te žele svoje vještine i znanja nadograditi vodičkim elementima u uvjetima F standarda. Tečaj treba kandidatima pružiti vještine i znanja potrebne za sigurno vođenje na alpinizam.


Tečaj za vođenje na planinsko skijanje (G) je namijenjen planinarima-skijašima koji već vladaju svim znanjima i vještinama potrebnim za sigurno planinsko skijanje te žele svoje vještine i znanja nadograditi vodičkim elementima u uvjetima G standarda. Tečaj treba kandidatima pružiti vještine i znanja potrebne za sigurno vođenje na planinsko skijanje.
(preuzeto sa www.hps.hr, 24.10.2018.)